Blog Yazarak Para Kazanmak 2023

Blog yazarak para kazanmak, geçmişi internetin bulunmasına kadar dayanan bir ek kazanç yöntemi olarak bilinmektedir. Bu düşünce sonraki zamanlarda, internetten para kazanma yolları üzerine gelişmelere neden olmuştur. Günümüzde internet kullanılarak yapılan kazançların pek çoğu, temelini blog yazarak para kazanma düşüncesine dayandırmaktadır.

Kuruluşu her ne kadar çok eskilere dayansa da blog yazarak para kazanmak halen geçerliliğini koruyan bir kazanç yöntemidir.

İçerik yazmayı seven hemen herkes niş odaklı bir blok hazırlayarak ilerleyen dönemlerde kazanç sağlayabilir. Bu şekilde para kazanma düşüncesi teknoloji ile tanışan hemen herkesin ilk aklına gelen projeler arasında yer alır. Blog yazarak para kazananlar, toplumda duyuldukça çok sayıda kişi blog yazarak nasıl para kazanılır sorusuna cevaplar aramaya devam ediyor

Blog Yazarak Kaç Para Kazanılır?

Bir proje oluşturarak içerisine çok sayıda yazı koymak hemen para kazanacağınız anlamına gelmez. Aşağıda detaylarını anlatacağımız üzere projeyi hayata geçirmek atılacak adımlardan yalnızca bir tanesidir. İşin bundan sonraki kısmı ise teknik birçok detaydan oluşmaktadır.

Blog yazarak para kazanmak istiyorum düşüncesine sahipseniz ilk olarak bilmeniz gereken bu sektörün sabır gerektirdiğidir. Kısa süre içerisinde çok para kazanabileceğinizi düşünüyorsanız projenizi hayata geçirmek sizde hayal kırıklığı oluşturabilir.

Bir projeyi hayata geçirmek yalnızca para kazanmak için yapılacak bir iş değildir. Yazı yazmayı sevmiyor, araştırma yapma konusunda ilginiz yoksa ve kısa sürede başarı bekliyorsanız blog yazarak para kazanamazsınız.  Öncelikle düşüncenizin yalnızca para kazanmak olmadığını sizlere hatırlatmamız gerek. Buradaki ana amaç bir şeyler üretebilmek ve kullanıcılara sunabilmektir.  Bundan sonraki bölümler ise kendiliğinden gerçekleşen işlemlerdir.

İlginizi Çekebilir: Youtube kazanç hesaplama yöntemleriyle kazancınızı

Bir projeyi hayata geçirir geçirmez blog yazarak ayda ne kadar kazanılır sorularına yanıtları aramak başarısızlığa götüren bir süreçtir. Elbette ki işe koyularak emek harcadığımızı düşünerek karşılığında bir kazanç elde etmek hepimizin hakkı. Ancak her işte olduğu gibi belirli kurallar dahilinde yola koyularak bu kazançları elde edebiliriz. Bu yüzden ana hedefimizi paradan ziyade bloğumuzun başarısına odaklamamız gereklidir.

Blog yazarak para kazanmak İçin düz yazıdan kaçının!

Blog yazarak para kazanmak İçin düz yazıdan kaçının!
Blog yazarak para kazanmak İçin düz yazıdan kaçının!

Makaleleri tamamen düz yazıdan oluşan ve bu şekilde blog yazarak para kazanan var mı? İstisnalar haricinde bu soruya teknik olarak verilecek cevabın pek mümkün olmadığıdır. Bu durumun nedeni arama motorlarının belirli sıralama kriterlerinden kaynaklanmaktadır.

Arama motorları yeni bir içerik okuduklarında bu içeriğin ne hakkında olduğunu öğrenmeye çalışırlar. Düz yazı şeklinde yazılan bir içerikte anahtar kelimeler yeterince kullanılmaz. Dolayısıyla arama motorları bu içeriğin tam olarak ne üzerine yazıldığı hakkında detaylı bilgi edinemezler.

Düz metin halinde oluşturulan makaleler sıralamalarda geriye düştüklerinden dolayı okuyucuyla yeterince buluşamazlar. Durumun bu şekilde olması halinde yeterince ziyaretçi alamayacak olan blog, zaman içerisinde daha da gerilere atılır.

Bir makale hazırlarken Seo adı verilen birtakım kurallara uyulması gerekmektedir.  Seo kuralları sayesinde içerikler sahip olduğu değerlerini doğru şekilde anlatır. Sıralamalarda doğru şekilde sıralanır ve kullanıcı ile buluşur. Sonuç olarak daha fazla ziyaretçinin gezindiği blog, sahibine kazanç sağlayarak zinciri tamamlar.

 Blog yazarak nasıl para kazanılır? 

Blog Yazarak Nasıl Para Kazanılır?
Blog Yazarak Nasıl Para Kazanılır? – Blog Yazarak Para Kazanmak

Bir blok hazırlayarak para kazanmaya başlamak sektöre yeni girenler için bir rüya gibi gelebilir. Ancak blog yazarak para kazananlar için bu son derece sıradan birtakım işlemleri içerir.

Bir proje hazırlamak ve bu projeyi hayata geçirmek sıkı bir çalışma gerektirir. Doğru yapılacak stratejiler ve sıkı bir çalışmayla hayallerinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

Aşağıda blog yazarak para kazananların projeleri incelendiğinde ortaya çıkmış ince püf noktalar sıralanmıştır.

  • Projenize başlamadan önce yapacağınız ilk iş, niş bir kategori tercih etmektir,
  • Projeniz için hazırlamış olduğunuz içeriklere sırasıyla yayınlamaya başlayın,
  • Bloğunuz hayata geçtikten sonra 2-3 ay süreyle yalnızca içerik yayınlayın. Belirttiğimiz sürenin sonlanması ile birlikte sosyal medya ve diğer sitelerde tanıtımlara geçebilirsiniz. Ancak tanıtım konusu ile ilgili Google yönergelerine dikkat etmeyi unutmayın. Google para karşılığı tanıtım yayınlanmasına kesinlikle karşıdır. Bu şekilde tespitler yaptığında ilgili siteye arama sonuçlarından silebilir.
  • Bloğunuz belirli bir takipçi sayısına ulaştığında ücretli abonelik sistemine geçebilirsiniz. Ancak ücretli abonelik takipçilerinizin bir kısmının tepkisine neden olabilir. Bu sebeple sitenizi yeterince geliştirmeden ücretli abonelik yöntemine yönelmemenizi öneririz.
  • Kitle sahibi olduktan sonra bloğunuz üzerinden ürün satışları yapabilirsiniz,
  • Sponsorlu içerikler ile kazançlarınızı arttırmanız mümkündür

Blog yazarak para kazanmak İstiyorum!  Blog yazarak kaç para kazanılır?

 Blog Yazarak Kaç Para Kazanılır?
Blog Yazarak Kaç Para Kazanılır?

Blog yazarak kaç para kazanılır sorusu hem sektöre yeni giren kişilerin hem de bu konuda ilerleme sağlamak isteyenlerin merakla araştırdığı konular arasında yer almaktadır. 

Yukarıda yazımız içerisinde belirttiğimiz gibi içeriğini yeni hazırlamış ve projesini hayata geçirmeye çalışan birisi olarak internetten para kazanmak hemen yapılabilecek işler arasında değildir.

Ortalama olarak 1 yıl düzenli olarak çalışma sonucunda blok içeriklerinizle para kazanmaya başlayacağınızı söyleyebiliriz. Bu çalışma disiplininden kopmadan yapacağınız çalışmalar ile yılda 100.000 ile 200.000 civarında para kazanabilmeniz mümkün görünmektedir.

Bu miktar çalışma azminize ve projeniz için ayırdığınız zamana bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diğer yandan tercih edeceğiniz niş kategori de blog yazarak kaç para kazanılır sorusunun bir başka cevabıdır.

İlginizi çekebilir: Para kazandıran oyunlar ile binlerce kişi kazanç elde ediyor. Peki hangi oyunlar ile kazanılır? İşte detaylar

Çünkü tıklama başına alacağınız miktar niş kategoriden bir başka kategoriye göre değişiklik gösterir. Bu sebeple henüz blok Açmadan önce en çok kazandıran niş kategorilere göz atmalısınız.

 1- Bloğunuzun alanını kazançlı bir niş kategorisinde belirleyin

 BLOĞUNUZUN ALANINI KAZANÇLI BİR NİŞ KATEGORİSİNDE BELİRLEYİN
BLOĞUNUZUN ALANINI KAZANÇLI BİR NİŞ KATEGORİSİNDE BELİRLEYİN

Bir plan yaptınız ve web sitesi oluşturarak tüm hayalinizi gerçeğe dönüştürmeye çalışacaksınız. Ancak işin en başında, kazanç elde edebilmek için birtakım ön bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgilerden belki de en önemlisi seçeceğiniz kategori olacaktır.

Arama motorları yayınladıkları reklamlarda her siteye eşit şekilde davranmamaktadır. Burada belirgin olan kısım reklamların gösterildiği sitenin kategori rekabetidir. Örnek olarak sağlık alanında açılan bir site ile Finans alanında açılan bir bloğun sayfaları Arasında yayınlanan Reklamların tıklanma durumunda verdikleri kazanç miktarı aynı değildir.

Bahsetmiş Olduğumuz bu konu bir takım teknik konuları içermektedir. Yazımızın devamında bunlar hakkında da bilgiler aktaracağız. Şu aşamada bilmemiz gereken kategori tercihinde en kazançlı alanların seçiminin yapılarak işe koyulmasıdır. Rekabetin olmadığı alanlarda reklamlar yayınlanırken tıklama başına en az verecek şekilde ayarlanır.

Dolayısıyla yapacağınız siteyi ziyaret eden çok sayıda ziyaretçiniz olsa bile reklam tıklamalarından istediğiniz kazançları elde edemezsiniz.

İnternetten para kazanma işlemleri en başından en sonuna kadar stratejik bir çalışma gerektirir. Bu durum blog yazarak para kazanmak istiyorum diyenler için de geçerlidir. 

Kendinize kazançlı bir alan belirleyin

Sıfırdan yeni bir blok oluşturanlar için en temel sorun çalışacakları kategoriyi belirlemektir. Bu kategoriyi rastgele seçmek yapılacak en büyük hatalardan bir tanesidir. Ancak yeni webmaster’ların sektöre girerken yaptıkları en büyük hata bu olmaktadır. Hemen hemen her web Master rastgele bir kategori seçerek az sonra anlatacağımız konu ile karşılaşır.

Bir blok veya web sitesi oluştururken kategori dışında yazılar eklemek bize çok büyük faydalar sağlamaz. Fayda sağlamayacağı gibi niş kategorimizin dışına çıkmak tıklama başına maliyetleri (TBM) de düşürür.  Peki bu durumda nasıl bir strateji tercih etmeliyiz?

İlk olarak en çok kazandıran Niş alanlar üzerinde araştırma yaparak yolumuzu çizmeliyiz. Blog yazarak para kazananlar, para kazanma odaklı değil ilgi alanlarına göre blok oluşturduklarından dolayı kazanç elde ettiklerini belirtiyorlar. Aynı şekilde biz de öncelikli olarak tercih edeceğimiz niş alan ile ilgi alanımızı eşleştirmeliyiz.

İlginizi çekebilir: Para kazandıran uygulamalar ile para kazanıldığını duydunuz mu? Hangi uygulamalar ile kazanılır merak ediyor musunuz?

Yani İlgi alanımıza en yakın ortalama bir kazanç sağlayan niş alanı tercih etmek şu durumda atılacak en doğru adımdır. Finans sektörüne ilgi duyduğumuzu düşünürsek otomobil bilgileri aktaran bir blok açmak elbette ki hatalı bir davranış olacaktır. Bu şekilde yazılar hazırlamak bizim için pek sürdürülebilir bir iş olmayacaktır.

Pek çok webmaster yola koyulduğu andan itibaren ilgi alanlarında açmadıkları bloklar için pişman olduklarını belirtmektedirler. Açacağınız blogun yıllarca varlığını sürdüreceğini düşünürsek ve her hafta en az bir içerik yayınlamış olduğunuzu varsayarsak bu işin çekilmez bir hal alacağını düşünebilirsiniz. Bu yüzden seveceğiniz bir alanda yazılar hazırlamanız sürdürülebilirlik açısından son derece önemlidir.

 Niş alanda blok oluştururken şu soruları sık sık kendinize sormayı unutmayın;

  •  İlgi alanımda ne tür konular var?
  •  Sahip olacağım kitle ne üzerine olmalı?
  •  Bana para kazandırabilecek konular hangileridir?

Bu sorulara kendinize sorduğunuzda zaten belirli bir strateji oluşturmaya başlayacaksınız.  Şimdi Bu maddeleri biraz daha açıklayarak konuyu daha da belirgin hale getirelim.

 A- İlgi alanımda Ne Tür Konular Var? 

Uzun soluklu bir işe girerken yapacağınız işi sevmek, devamlılık açısından son derece önemlidir. Blog yazarak para kazanmak işini severek yapmak ise kişinin doğru iş alanı ile çalışması ile gerçekleşir.

Herhangi bir alanda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorsanız, bu alan üzerine içerikler üretmek son derece mantıklı olacaktır. Ancak üreteceğiniz içeriklerin TBM oranlarını öncesinde araştırmanız gerekmektedir. Mantıklı bir TBM oranına sahip içerik tespit etmeniz halinde sahip olduğunuz bilgilerle bu iki kavramı harmanlamanız size kazanç olarak yansır.

TBM yani tıklama başına maliyet Google adsense üzerinde geçerli bir kavramdır. Bu kavram bir reklam tıklandığında size vereceği kazancı anlatır. Blog yazarak para kazananlar çoğunlukla Google adsense reklamları ile çalışırlar. Bu yüzden biz de içerik hazırlarken Google’ı göz ardı etmeden planlarımızı yapmalıyız.

Konumuza geri dönersek ilgi alanınız olmadan bir şeyler üretmeye çalışmak sizde bıkkınlığa neden olur. Sonuç olarak içerik üretme konusunda sıkıntılar yaşamaya başlarsınız. Böyle bir durumda para karşılığı makale yazarlarına para yazdırabilirsiniz ancak bu durumda devamlılığı çok olmayan işler arasındadır. Ayrıca sizlere tavsiyemiz kendi içeriklerinizi kendinizin oluşturmasıdır. Çünkü hiç kimse blogunuz için sizden daha özverili içerik üretemez.

Geçmişte yapmış olduğunuz işlerden kazandığınız bilgileri blog yazarak anlatmak mantıklı bir davranıştır. Örneğin yemek yapma konusunda daha önceki yıllarda Sahip olduğunuz becerilere bir blog açarak anlatabilirsiniz. Blog yazarak para kazananlardan bir kısmı vermiş olduğumuz örneği hayata geçiren kişilerdendir.

b- Sahip Olacağım kitle ne üzerine Olmalı?

Blog yazarak ne kadar para kazanılır sorusuna verilecek cevaplar arasında kazancı etkileyen değişkenlerden bir tanesinin blok sahibinin hitap ettiği kitle olduğu söylenebilir.

Bir blog sahibinin elinde geniş bir kitle olması halinde kazancı bu ziyaretçilerin oranına göre artacaktır. Bu yüzden geniş bir kitleye sahip olabilmek için ilk olarak ne türden bir kitleye hitap etmemiz gerektiğini bilmeliyiz. Bu sayede yapacağımız çalışmalar ile kitlemizi genişletebiliriz.

Internet üzerinden sık aranan konulara tespit ederek bu konular üzerinde içerikler oluşturmaya başladığımızda ziyaretçiler bizi arama sonuçlarına göre bulmaya başlar. Bu yüzden ne tür bir kitleye hitap etmek istiyorsak içeriklerimizin buna uygun olması gerekmektedir. Yani finans alanında bir kitleye hitap etmek istiyorsak içeriklerimizin bir kısmının veya birkaç tanesinin bile olsa sağlık sektörü ile ilgili olmaması gerekir.

Kitle tercihinizi yaptıktan sonra, ziyaretçilerinizin blogunuzda gezinirken ne tür zorluklarla karşılaşabileceğinizi hesaplamalısınız. Bu hesaplamayı yapabilmek için ziyaretçileriniz adına empati yapmanızı öneriyoruz. Tıpkı bir okuyucu gibi blogunuzu ziyaret edin ve eksikliklerinizi görmeye çalışın.

C- Para kazandırabilecek doğru konuları Tercih Edin

Blog yazarak para kazanan var mı şeklinde araştırma yapanlar bir süre sonra rastgele içerikler üreterek kazanç aramaya başlıyorlar. Bu son derece yanlış bir uygulamadır. Esasında içerik yazma yeteneğine sahip herkes her konuda makale yazabilir. Ancak burada amaç makale yazmak değil SEO uyumlu içerik üretmektir.

Diğer yandan üretilen içeriğin kazanç getirip getirmeyeceğini, hazırlama sürecinden önce tespit etmek gereklidir. Bu durumu biraz daha açıklayalım. Google adsense üzerinde her tıklamaya aynı kazanç sağlanmadığını belirtmiştik. Dolayısıyla içerik hazırlama sürecinde rastgele içerikler hazırlayarak tıklama başına ne kadar kazanç elde edebileceğimizi yine rastgele koşullara bırakmak ilerleyen süreçte büyük bir gelir kaybına neden olacaktır.  Peki bu durumun önüne nasıl geçebiliriz?

Blog yazarak para kazanma sürecine girdiğimizde bilmemiz gereken konuların başında içeriklerin aranma hacimlerinin tespit edilmesi gerektiği yer almalıdır. Hangi konunun aylık bazlarda ne kadar arandığını tespit edebilirsek bu rakamlara göre daha sağlıklı içerikler oluşturabiliriz. Aranma hacimlerinin tespiti bize ne tür kazanç sağlayacak diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım.

Örnek olarak “para kazandıran oyunlar”  kelime grubunu ele alırsak, bu kelime grubunun aranma hacmi değişmekle birlikte  ülkemizde, aylık olarak ortalama 10 bin civarındadır.  Ayrıca bu kelimenin içerisinde yer alan reklamlarda tıklama başına verilen kazanç miktarı 5 TL ile 20 TL aralığında değişmektedir. “Almanya asgari ücret” kelimesini ele aldığımızda ise ülkemizdeki aylık aranma hacminin ortalama 50.000 civarında olduğunu görüyoruz. Ancak bu kelime üzerinden arama motorları ile sitemize gelen ziyaretçilerin tıkladıkları reklamlar üzerinden elde edilen gelir son derece düşük görünmekte. Bu konu altında yayınlanan bir reklam tıklamasına ortalama 0.5TL civarında bir ödeme yapılmaktadır.

Görüleceği üzere konu seçimi blog yazarak para kazanmak için önemli bir kavramdır. Dolayısıyla içerik hazırlamadan önce hangi konular üzerinde çalışma yapacağımızı tespit etmemiz gerekiyor.

Bu tespitleri yapabilmemiz için bize yardımcı olan SEO araçları bulunmaktadır. Bu araçlar arasında en çok tercih edilenler şunlardır;

Bu uygulamaları kullanarak kazançlarımızı en üst seviyeye çıkarabiliriz. Blogumuz için konu belirlerken aşağıdaki maddelere dikkat ederek tercihlerinizi bu yönde yapmaya çalışmalısınız.

  • İlk olarak bloğunuzu oluşturan konunun, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılaması, ziyaretçilerin sitede kalma süresine arttıracağından dolayı bu yöne ağırlık vermeniz, bloğunuzun yükselmesine yardımcı olacaktır. Arama motorlarını kandırarak sonuçlarda üst sıraya çıkmak için yapılan bloglar, bir süre sonra sıralamalardan kaybolmaya mahkumdur. 
  • Makalelerinizin anahtar kelime aranma hacimleri yüksek olmalıdır. Arama sonuçlarında görünür olabilmek için ve daha çok ziyaretçi çekebilmek için anahtar kelime hacimlerine dikkat etmelisiniz. Aranması çok düşük veya hiç olmayan bir anahtar kelime üzerine yazılmış makalelerde ziyaretçiler olmayacağından yazınız hit çekmeyecektir. Bu durumun tersi olarak aranma hacmi yüksek kelime sayıları tercih etmeniz durumunda üst sıralara çıktıkça sitenizi ziyaret eden kişi sayısı da artacaktır.
  • Konu başlıklarını seçerken etkileyici olmasına özen gösterin. Başlıkların okuyucularda merak uyandırması rakiplerinize oranla bir adım önde olmanızı sağlar.  Konu başlığı içerisinde, yazıda kullanmış olduğunuz anahtar kelimenin geçmesini sağlayın. Ayrıca başlık içerisinde rakam bulundurmanız SEO açısından istenilen bir durumdur.

Bir makale için olmazsa olmaz doğru konu seçimini anlattıktan sonra şimdi gelelim en çok kazanç sağlayan kategorileri sıralamaya. Aşağıda blog yazarak para kazananlar arasında kategorilere göre en çok kazandıran alanlar yer almıştır. 

Para kazanmaya yardımcı olan ve en çok kazandıran Blog kategorileri hangileridir?

İnternetten para kazanma denilince blok kategorisi olarak akıllara doğrudan ekonomi üzerine açılanlar gelmektedir. Bu alanda kazancın yüksek olmasının temel sebebi reklam verenler arasındaki rekabettir. Reklam veren sayısının çok olması rekabeti arttıracağından dolayı, reklamlarının en önde yer alabilmeleri için vermeleri gereken para miktarını da yükseltir. Bu durumda en çok ekonomi üzerine açılmış blog sahiplerinin işine yarar.

Elbette bu durum zaman içerisinde değişebilecek bir olgudur. Şu an için rekabetin yüksek olması demek ilerleyen aylarda veya yıllarda bu rekabetin devam edeceğini göstermemektedir. Ancak geçmiş yıllara baktığımızda rekabet oranında çok büyük değişimlerin olmadığını görebiliyoruz.

2023 yılı içerisinde reklam rekabeti açısından en çok kazanç sağlayan blok kategori türleri aşağıdaki gibidir.

  • Finans Blogları
  • Teknoloji Blogları
  • Moda Blogları
  • Pazarlama ve iş sektörü Blogları
  • Sağlık Blogları
  • Beslenme ve yemek üzerine yapılan Bloglar

2- BloG İçeriğinizi önceden planlayarak oluşturun

BLOG İÇERİĞİNİZİ ÖNCEDEN PLANLAYARAK OLUŞTURUN
BLOG İÇERİĞİNİZİ ÖNCEDEN PLANLAYARAK OLUŞTURUN

Bloğunuz için ilgi alanınıza göre niş bir kategori belirlediniz ve sonunda projenizi hayata geçirdiniz. İşin bundan sonraki kısmında kazançlı konular belirleyerek bloğunuz için içerikler oluşturmak yer almaktadır. Yazılarınızı oluştururken hazırlık aşamasında yapacağınız tüm işlemlerin planlı şekilde gerçekleşmesi önemlidir.

İçerik üretirken gerçekleştirilen stratejiler bloğunuzdaki diğer SEO kuralları kadar önemlidir. Yazı içeriğimizde bahsettiğimiz gibi makale ile düz yazı birbirinden farklı kavramlardır. Bu konuda içerik yazarına büyük bir sorumluluk düşmektedir. Stratejik kurallara uyularak yazılması bloğun ilerlemesi için hayati bir öneme sahiptir.

Gamehag oyunu ile para kazanılabildiğini biliyor muydunuz? Detaylı Gamehag incelememizi mutlaka okuyun!

Makale yazarının içerik oluşturmadan önce yeterince araştırma yapması altın kurallardan birisi olarak belirtilebilir. Unutmayın ki bu sektörde yüzlerce hatta binlerce rakipleriniz olacaktır. Rakiplerinizden farklı olarak gerçekleştirebileceğini hamleler sizi bir adım daha hedefe yaklaştırır. 

Dolayısıyla bir içerik yazarının konu hakkında bilgi sahibi olsa bile öncelikle rakipleri araştırması sonrasında konu ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olması önemlidir.

3- Düzenli olarak yeni İçerik ekleyin ve mevcut İçeriklerinizi güncelleyin

BLOG İÇERİĞİNİZİ ÖNCEDEN PLANLAYARAK OLUŞTURUN
BLOG İÇERİĞİNİZİ ÖNCEDEN PLANLAYARAK OLUŞTURUN

Arama motorları sıralamasında yukarılara hedefliyorsanız bloğunuzun güncel olması gerekli olan şartlar arasındadır. Güncelliği yakalayabilmek için ise düzenli olarak makale girişi sağlamalısınız.

Makale yazarken semantik şekilde ve olabildiğince uzun yazılar tercih etmenizi öneriyoruz. Rekabetin yüksek olduğu alanlarda anahtar kelime yoğunluğunun %4’ü geçmeyecek şekilde ayarlanması ve yazı içeriğinin anlatım bütünlüğünü bozmayacak şekilde uzun olması üst sıralarda olmanın bir gerekliliğidir.

Tam olarak bir sayı verilemese de haftada en az bir makale girişi bloğunuzun güncel olmasına yardımcı olacaktır. Elbette ki imkânınız varsa bu sayıyı arttırmanızı öneriyoruz. Ancak ortalama 4.000 ve üzeri kelimeden oluşan bir makalenin hazırlanma süreci uzun olacaktır. Bu konuda bir ekibiniz yoksa veya bir makalece ile çalışmıyorsanız belirttiğimiz kelime uzunluğunda haftada bir adet makale yazmanızı öneririz.

Bir blok sahibi için yapılabilecek en büyük yanlışlardan bir tanesi makalelerin düzensiz olarak girişini gerçekleştirmektir. Bir hafta içerisinde 10 veya 15 makale girişi sağlanırken sonraki iki üç hafta hiçbir hareket yapılmaması arama motoru botlarının sitenizi düzenli olarak ziyaret etmemesine sebep olabilir.

Bu yüzden az önce anlattığımız gibi belirli bir strateji dahilinde düzenli içerikler ekleyerek sitenizi büyütmeye odaklanın.

4- Link ağı oluşturarak sitenizin yükselmesine yardımcı olun

Link Ağı Oluşturarak Sitenizin Yükselmesine Yardımcı olun
Link Ağı Oluşturarak Sitenizin Yükselmesine Yardımcı Olun

Blog yazarak para kazanmak istiyorum düşüncesiyle projesini hayata geçiren kişilerin belirli bir süre sonra neden ilerleyemediklerini sorgulamalarıyla link ağı konusu gündeme gelmektedir.

Yalnızca içerik yazarak bloğunuzun rakiplerin önüne geçeceğini düşünmek çok büyük bir iyimserliktir. İçerik yazarları sitelerine içerik ekledikten sonra yazılarının hemen indekslenmesine ve sıralamaya girmesini isterler. Ancak bir süre sonra yazılarının istenilen seviyelerde olmadığını görürler. Bu durumda nerede yanlış yaptıklarını araştırmaya başlarlar.

Aslında ortada büyük bir yanlışlık yoktur. Eksik yapılmış birtakım hamlelerden dolayı anahtar kelimeleriniz istediğiniz konumlarda sergilenmez. Bu eksikliklerden bir tanesi de blogunuzun link yapısına sahip olmamasıdır.

Yazılarınızın görünür olması ve ziyaretçilerin arama sonuçlarında içeriklere ulaşarak sitenize girebilmesi için farklı sitelerin bloğunuza link vermesi gerekmektedir. Link verme işlemi arama motorları için bir referans yöntemidir. Bu durumu iş başvurusu olarak düşünebiliriz. Bir iş başvurusunda size referans olan kişiler bir blog için arama motorları tarafından üst sıralarda yer alan otoriter sitelerdir.

Bu tür sitelerden kendi blogunuza link alabilirseniz, arama motorları için sağlam referanslar oluşturursunuz. Ancak link alma işlemine para karşılığı satın alma olarak görmemenizi tavsiye ediyoruz. Böyle adımlar özellikle Google için yapılması yasaklanmış davranışlar arasındadır. Para karşılığında alınan linklerin arama sonuçlarını manipüle ettiği düşünüldüğünden dolayı Google bu konu hakkında sert yaptırımlar uygulamaktadır.

Peki para karşılığında link alamıyorsak sitemizin tanıtımını yapmak amacıyla ne tür girişimlerde bulunabiliriz?  Aşağıda bu konuda sizlere yardımcı olacak fikirler sunulmuştur.

A – DOST BLOKLARI KABUL EDEN KOMŞU WEB SİTELERİNE VE BLOKLARINI ARAŞTIRIN

Bir blog oluşturduktan sonra link yapısına sahip olmamak blogunuzun ilerlemesine engel olacak en büyük etkenlerden birisidir. Link yapısını oluşturabilmek için uygulanabilecek yöntemlerden birisi olarak yazılarınızı yayınlayabilecek dost siteler bulmayı önerebiliriz. 

Dost bloglarda yalnızca yazılarınız yayınlanmaz. Yazılarınız arasına koyacağınız bağlantı linkleri ile kendi siteninize bir köprü kurarsınız. Arama motorlarının botları yazınızı yayınladığınız blogu tararken buradaki köprüleri görürler ve yazının yayınlandığı sitenin sizin sitenizi önerdiği ve referans olduğu fikrine kapılar. SEO taktikleri arasında sıkça uygulanan bir yöntemdir.

Yazının yayınlandığı blog sahibi bu yöntem sayesinde kendilerine ücretsiz olarak özgün yazı kazandırır. Karşılığında da yazıyı yayınlayan kişiye köprü bağlantı yani link verir. Böyle bir durumda her iki site sahibi de kazançlı hale gelir.

Bu tarz blog sahiplerine ulaşabilmek için aramanız gereken en doğru yerler forum siteleridir. ve r10.net ve wmaracı  bu konuda kaynak araştırması yapılabilecek en iyi yerler arasındadır.  Forumlardaki ilanları takip ederek dost blog ve siteleri kolaylıkla bulabilirsiniz.

B- ALANINDA OTORİTER UZMAN BLOKLAR İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYI DENEYİN

Blog yazarak para kazanmak için yalnızca içerik oluşturmanın hedefinize ulaşmanıza yetmeyeceğini sanıyoruz ki anladınız. Bu noktadan sonra link oluşturabilmek için yapılabilecek işlemlerden bahsetmeye devam edeceğiz. Şimdi ise otoriter bir blok ile iş birliği yapmaya çalışma yapmak hakkında bilgiler anlatmaya başlıyoruz.

İnternetten para kazanabilmek için blok dünyasında otoriter bir site olmanız şarttır. Otoriter bir site olabilmenin şartı da diğer otorite sahibi sitelerle iş birliği içerisinde çalışmaktan geçer. Gerçekleşen iş birlikleriyle internet üzerinde daha görünür olabilirsiniz. Görünür olmanın karşılığı olarak kitle sahibi olacağınızı anlamanız uzun sürmeyecektir.

Belirli bir otorite kazanmış uzman bloggerlar ile iş birliği yapabilmenin en kolay yöntemi sosyal medyayı kullanmakla işe koyulmaktır. Beğendiğiniz bloggerları sosyal medya üzerinden takibi alarak onlara bu konuda mesajlar atmak başlangıç için doğru bir adım olacaktır. İletişim kurma açısından bu tür kişilere röportaj yapmak teklifinde bulunabilirsiniz. Bu noktaya nasıl geldiklerini anlatacakları kısa bir söyleşi ile temas kurmak ilk aşamada size yeterli olacaktır.

C- BLOGUNUZU TANITARAK BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUN

Görünürlüğünüzü arttırabilmek için doğru şekilde yapacağınız tanıtımlar zamanla sizi üst seviyeleri taşıyacaktır. Ancak bu tür işlemleri yaparken aşırıya kaçmamak ve doğallıktan uzaklaşmamak son derece önemlidir.

Google arama motorları sahip oldukları Yapay Zekâ sayesinde sitelerin doğal şekilde büyüyüp büyümediklerini anlayabilmektedir. Doğal olarak büyümediğine karar verdiği sitelere spama sokarak cezalandırdığı bilinmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için dikkatli olmalı ve doğal şekilde çalışmalarınızı sürdürmelisiniz.

Doğal yollarla sitenizi tanıtmayı başarabilirseniz kısa sürede arama sonuçlarında yükseldiğinizi görebilirsiniz. Ancak Google’ın incelemesine takıldığınızda link almanız halinde bile ilerlemediğini fark edeceksiniz. Hatta bazı durumlarda linkleriniz çoğaldıkça sıralama kaybettiğinizi görebilirsiniz. Bu tür durumlar bir şeyleri yanlış yaptığınızı göstermektedir. Link sayınızın çoğalmasıyla sıralamanız da düşüş görüyorsanız link ağınızı doğrudan kontrolle işe koyulun. Yapay olarak alınmış linklerden uzaklaşmaya gayret edin.

Zaman içerisinde sitenizi büyüterek daha iyi yerlere gelebilmeniz için yukarıda anlattığımız konular dışında yapmanız gereken birtakım Optimize işlemleri de yer almaktadır. Yine bu işlemlerde blog yazarak para kazananlar için vazgeçilmez konular arasında yer alır. Şimdi bu tür Optimize işlemleri nedir ve bizim için neden önemlidir? konuları üzerine yazımıza devam edelim. 

5- SEO uyumlu bir blok için sitenizi Optimize edin 

SEO uyumlu bir blok için sitenizi Optimize edin 
SEO uyumlu bir blok için sitenizi Optimize edin 

Makale içeriğimizde dikkat ettiyseniz zaman zaman SEO kavramından ve SEO kavramının bizler için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Blog yazarak para kazanmak için içeriklerinizin ve sitenizin mutlaka SEO uyumlu olması gerekmektedir. Arama motorlarınca içeriklerinizin okunarak layık olduğu yerlerde yer almasını istiyorsanız bu kavramı kesinlikle boş geçmemelisiniz.

Web siteniz ile para kazanma yolları açısından başarılı olmak istiyorsanız organik aramalarda ilk sayfada yer almalısınız. Kelimelerinizin ilk sayfada yer almaması içeriklerinizin görünür olamamasına neden olacağından dolayı ziyaretçileriniz sitenize ulaşamaz. Bu durum hem hit hem de kazanç kaybına neden olur.

Bir örnekle bu durumu açıklamak gerekirse sahip olduğunuz bloğun teknoloji üzerine olduğunu varsayalım. Bu blogda yayınladığınız yazıların arama motorlarınca indekslendiğini ve sıralamalarda yer aldığını düşünelim. Ziyaretçiler, içeriğinizde yer alan kelimeler üzerinde bir araştırma yaptığında doğrudan Arama motorunun ilk sayfasına bakmakla işe koyulurlar. İlk sayfanın özellikle ilk 3 satırında sitenizin yer alması ziyaretçilerin büyük bölümünün ziyaretiyle sonuçlanır.

İlk üç sıranın ardında yer alan siteler azalan şeklinde ziyaretçi ile sorguları tamamlar. İkinci sayfaya geçildiğinde ise neredeyse sıfıra yakın bir ziyaretçi dönüşü olacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla yapacağımız taktikler ve yayınlayacağımız içerikler ile aranma hacmi yüksek kelimelerde ilk sıralarda yer almaya çalışmalıyız. Bu sayede ziyaretçilerin bizi bulması kolaylaşacaktır.

a- Anahtar kelime Varyasyonlarını kullanın

Anahtar kelime konusuna değinmişken makale içerisinde tek bir kelimeye bağlı kalmaksızın içerik hazırlamaya özen göstermemiz gerektiğini de hatırlatalım. Anahtar kelimenin benzer değişik varyasyonlarını kullanarak makale içerisinde %1 veya %2 oranlarında geçirerek içeriğimizi zenginleştirmemiz SEO açısından önemlidir. Bu sayede yayınlayacağımız diğer anahtar kelimeler de arama motorlarınca tanınır ve sıralamaya alınır.

b- İçeriğinizi Kullanıcılar İçin hazırlayın

Yazılarınızı hazırlarken ziyaretçileri düşünerek aradıkları sorulara cevaplar verebilecek şekilde hazırlamaya gayret edin. Arama motorlarını manipüle ederek üst sıralara çıkmayı düşünüyorsanız bu hayalinizden hemen vazgeçmenizi tavsiye ederiz.

Gün geçtikçe kendini geliştiren yapay zekaya sahip olan arama motorları bundan 10-15 yıl önceki zekanın kat ve kat üstünde bir filtreye sahipler. Artık spam yapan sitelere çok daha kolay şekilde algılayabilmekteler. Dolayısıyla blog yazarak para kazananlar arasında yer almak istiyorsanız bu işi dürüst şekilde yapmanız gerektiği bilincine varmalısınız.

c- Anahtar kelime Varyasyonlarını Araştırın

Yazımız içerisinde anahtar bana kelimeleri bulmamıza yardımcı olacak birtakım araçlardan bahsetmiştik. Bu araçlar arasında en çok kullanılanların semrush,  ahrefs  ve Google anahtar kelime planlayıcısı olduğunu anlatmıştık.

Bunlar arasında yer alan semrush, ahrefs ücretli uygulamalardır. Bütçenizin yetmesi halinde bu iki uygulamayı kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Her iki uygulama da sitenizin arka planını detaylı şekilde göstermektedir. İlk yüzdeki anahtar kelimeleriniz, anahtar kelimelerinizin günlük olarak değişimleri, Backlinkleriniz, rakiplerinizin link aldığı siteler analiz raporları ve daha pek çok şeyi bu iki site yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Şu noktada bizim için gerekli olan anahtar kelime varyasyonlarını da yine bu üç araç sayesinde rahatlıkla gerçekleştirebiliriz. Ücretsiz olarak Google’ın sunmuş olduğu anahtar kelime planlayıcısı ile başlangıç aşamasında bu işlemleri yapmanız mümkündür. Aratmak istediğiniz anahtar kelimeye taratarak benzer varyasyonlarını ve bu varyasyonların aranma hacimlerini görebilirsiniz. Bu sayede ileriye dönük bir plan yaparak kör uçuş yapmamış olursunuz.

SEO için mutlaka gerekli olan anahtar kelime varyasyonlarının makale içerisinde geçirilmesi saymış olduğumuz araçlar sayesinde yapılabilmektedir. Tüm bu işlemleri sağlıklı şekilde yapmanız halinde zaman içerisinde içeriklerinizin oturduğunu ve yükselişe geçtiğinizi görebilirsiniz.

İyi bir SEO için uygulanabilecek Birkaç taktik… İşte detaylar

İyi bir SEO için uygulanabilecek Birkaç taktik
İyi bir SEO için uygulanabilecek Birkaç taktik

1- E-posta bülteni oluşturarak SEO’nuza katkıda bulunun 

Blog yazarak ne kadar para kazanılır diye merak edenlerin düşüncelerinde bazı şeylerin yavaş yavaş şekillendiğini zannediyoruz.  Kısa bir özetle para kazanabilmek için ziyaretçi çekmemiz gerektiği ortadadır. Bu ziyaretçileri çekmenin en kolay yolu organik trafik ile gerçekleşirken aynı zamanda sosyal medya ve farklı platformlar ile de sitemize ziyaretçi çekebiliriz.

Kullanıcıların size ulaşabilmesine katkı sağlayacak yöntemlerden bir tanesi de içerik yayınladığınızda onlara e-posta göndermektir. Biz bu işleme e-posta bülteni adına veriyoruz. Yeni yayınlanan içeriklerden kullanıcılarınız e-posta bülteniyle anında haberdar olmaktadır. Anlaşılacağı üzere bu taktiği kullanabilmek için belirli bir kitleye ihtiyacınız olacaktır.

Dolayısıyla e-posta bülteni oluşturma işlemi yeni blog oluşturanlar için uygulanabilecek bir yöntem değildir. Ancak İlerleyen dönemlerde kullanılması gereken faydalı bir uygulamadır.

E-posta bülteni oluşturabilmek için kullanıcıların bloğunuza üye olarak e-posta adreslerini kaydetmeleri gerekmektedir. Şu durumda karşımıza çıkan problem ise kullanıcıların e-posta adreslerine bloğumuza kaydetmelerini sağlamak. Bu işlemi gerçekleştirmek için tavsiye edebileceğimiz iki kullanışlı yöntem bulunmaktadır.

a-  ziyaretçilerinize kayıt olmaları halinde ücretsiz hediyeler verebileceğinizi duyurun

Ücretsiz hediye verme yöntemi belirli bir maliyet gerektiren ancak İlerleyen dönemlerde Google reklamları sayesinde bu maliyetlerin kat ve kat fazlasını kazanabileceğiniz bir uygulamadır.

Böyle bir uygulamayı kullanabilmek adına maliyetleri düşürmek isterseniz ziyaretçilerinize internet üzerinden indirilebilecek içerikler sunmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede aynı içeriye tüm ziyaretçilerinizin kullanımına sunmuş olursunuz. Yani fiziki olarak her bir kullanıcı için farklı ürünler göndermektense tek bir ürünü tüm kullanıcıların kullanımına sunmak çok daha mantıklı olacaktır.

b- Bloğunuzu ziyaret edenlere kayıt olmaları için bir form seçeneği sunun

İlk maddede anlattığımız uygulamaya göre biraz daha kullanışsız olsa da bloğunuzu ziyaret eden kişilere kayıt olmaları için bir kutu seçeneği sunmak denilebilecek bir yöntemdir. Sitenize giren ziyaretçilerin karşısına çıkan kayıt ol butonu çoğu ziyaretçi için geçerli olmasa da bir kısmını kazanabilmenize yardımcı olur.

Ancak bu yöntem ilk maddeye göre kullanışsız bir seçenektir. Dolayısıyla sitenize e-posta ile kayıt olabilmesini istediğiniz ziyaretçilere ilk maddeden anlattığımız yöntemler ile kazanmaya çalışmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

Kazanmanın Yolu